Agunnarydsstiftelsen

Solceller på affärens tak

Solcellerna ska producera ca 30 000 kWh per år och täcker ungefär en tredjedel av elförbrukningen i butiken. Vi ser det som en investering som hjälper butiken att kapa kostnader och på det sättet bidra till långsiktig lönsamhet, samtidigt drar vi ett litet strå till stacken för en hållbarare värld. Elproduktionen kan följas på en liten display i caféet och blir ytterligare ett samtalsämne för de många kaffedrickarna.

Det hela började under hösten 2015 när Alef:s styrelse tillsammans med handlaren Kristoffer beslutade att undersöka om det fanns möjligheter att installera solceller på taket till affären för att få miljövänlig el till kylar och frysar, och samtidigt få en lägre elräkning.

Vi tog kontakt med personer på några olika ställen som redan installerat solceller för att höra hur de gått tillväga och om de var nöjda med leverantören, samt om elräkningen blivit lägre så att det kunde betala sig på sikt. Vi hade hört att det skulle betala sig på 10-15 år, men de vi pratade med hade inte haft anläggningen så länge, men var nöjda med att solcellerna gav mer el än vad prognosen lovat och att det gav en hel del även om det inte var klar sol.

Vi fick kontakt med Malin Åman på Solect Power i Vilshult, hon träffade oss i kaféet och det ledde fram till att hon lämnade en offert på en färdig anläggning som vi antog. Nu skulle vi söka bidrag till detta på Länsstyrelsen och från Agunnarydsstiftelsen och så var det bara att sätta igång med projektet. Vi undersökte också hur vi skulle kunna sälja tillbaka överskottselen de dagar som anläggningen ger mer än vad affären gör av med, och vi fick ett bra pris på det, det går inte att spara den till dagar med lite sol.

Den 25/2 2016 började montörerna sitt arbete på taket och den 29/2 var allt klart och anläggningen började generera el, på väggen i kaféet sitter en tavla som visar fortlöpande hur mycket el som anläggningen producerar. Nu hoppas vi på en solig sommar så att det blir mycket el, det ska bli spännande att följa.

Vi tror att detta på sikt blir en bra affär både för butikens ekonomi samt givetvis för miljön. Känslan i att producera egen el är härlig!