Agunnarydsstiftelsen

Egen Chromebook till eleverna

Digital kompetens är ett viktigt verktyg för att möta världen. Genom ett bidrag från Agunnarydstiftelsen, så blev det under februari 2016 möjligt för alla elever i åk 4-6 att gratis få låna en dator den tid som eleven går på Agunnarydskolan. Datorn är en så kallad Chromebook vilket är en liten och lätt dator med bra batterikapacitet, där styrkan ligger i att använda Internet och Googles programpaket som är väl anpassat för användning i skolan. Ljungby kommun byggde under januari och februari trådlöst nät på skolan så att det numera enkelt går att koppla upp sig mot Internet med datorerna.

Vilken dag det blev! Vi har verkligen väntat på de små datorerna, ingen vågade riktigt tro på att de skulle komma igår- men de kom!!! Torsten Mässgård kom dragandes med stora lådor och tystnaden, förväntan i klassrummet var total (han hade dessutom en assistent med sig, trodde eleverna, en assistent som inte alls hjälpte honom utan stod vid sidan och log och tittade. Det visade sig senare att hon var reporter från Smålänningen!).

Sen följde utdelandet, väska, strömsladd- och en egen dator med ett serienummer som visar att det är just min. Om lycka kan illustreras av en bild är det bilden av 21 elever som får varsin dator!
Man har ofta en bild av att dagens barn är så bortskämda, de får allt de pekar på, de blir inte glada för någonting. Det stämmer säkert på några men det stora flertalet var verkligen glada och många hade aldrig i livet fått en så fin sak tidigare! Det märktes också att många inte var vana vid bärbar dator utan den datavana de hade var den de fått vid skolans stationära modeller.

Vi ägnade drygt 4 lektioner åt datorerna, alla kom in, och 21 elever kunde samtidigt kolla på film på datorn! Utan att det ”laggade” eller krånglade på något annat sätt.
Nu gäller det att ta nästa steg, att hitta vettiga användningsområden. Jag har många idéer, har fått ännu fler men är öppen för ytterligare.