Agunnarydsstiftelsen

Hjärta Agunnaryd

Under 2021 och 2022 har ca 130 personer i Agunnaryd gått HLR-kurs i bygdegården. Kurserna är arrangerade inom projektet ”Hjärta Agunnaryd”.
Inom projektets försorg har också 13 hjärtstartare placerats ut på strategiska platser runt om i hela socknen. Hjärtstartarna är placerade utomhus i värmeskåp och är således tillgängliga dygnet runt – året om. Runt varje hjärtstartare finns dessutom grannar som tillsammans gått kurs i D-HLR och har registrerat sig som SMS-livräddare.
När SOS-alarm får in ett samtal om misstänkt hjärtstopp larmar de frivilliga SMS-livräddare. Den som har registrerat sig som SMS-livräddare får ett larm i sin mobiltelefon om den befinner sig i närheten av den drabbade. Den som accepterar ett larm kommer få vidare instruktioner, t.ex. att ta sig direkt till platsen, medan någon annan får i uppdrag att hämta närmsta hjärtstartare.
Projektet ”Hjärta Agunnaryd” är en samverkan mellan SPF Seniorerna Agunnaryd, Agunnaryds LRF-avdelning, Agunnaryds Frivilliga Brandvärn Noréns Säkert och Utbildning AB samt Agunnarydsstiftelsen. Tillsammans med alla de som gått HLR-kurs, registrerat sig som SMS-livräddare och fastighetsägare som upplåter plats och ström för värmeskåpen ökar vi chansen att överleva ett hjärtstopp i Agunnaryd.


Läs mer om projektet:
https://www.agunnarydsstiftelsen.se/hjarta-agunnaryd/

Här kan du se vart närmsta hjärtstartare finns:
Hjärtstartarregistret

Läs mer om hur du registrerar dig som SMS-livräddare:
SMS-livräddare