Agunnarydsstiftelsen

Sommarfesten 2016

Nu ligger snart sommaren bakom oss, och vi kan blicka tillbaka på en sommarfest som vi faktiskt lyckades ro iland. En sommarfest vi är mycket stolta att vi lyckades genomföra!

Från det att vi väl bestämde oss för att köra – då som en festkommitté som tänkte att om inget annat ordnar vi en fest för byborna och där med också bokade den första artisten – i mitten av februari, tills det var dags att öppna upp för alla festsugna den 30 juli rusade tiden iväg. Det var så otroligt mycket som skulle till att hinnas med att göras, förberedas, vi behövde få tillstånd från olika instanser, det skulle planeras, repareras, fixas, byggas, bidrag skulle sökas lika så sponsorer, vi behövde marknadsföra oss, och inta att förglömma, artister skulle bokas. Att få tag i artister bara några få månader innan är ingen självklarhet.

För att toppa detta så var och är vår styrelse ung, oerfaren och ny. Det var där och då på stormötet som hölls för alla intresserade den 3 mars i bygdegården som vi bestämde att verkligen genomföra detta i större skala än en byfest i bygdegården och 9 personer dvs. Hannah Jonassen, Linda Wilén, Erik Nilsson, Jonas Carlsson, Oskar Johansson, Berit Kvismargård, Petter Axelsson, Gustav Johansson och så undertecknad, Madelene Wilke skrev då under och bildade den interimsstyrelse som där med avlöste de dåvarande sittande i Agunnaryds kolarförening: ordförande Ingmar Nilsson och kassör Torsten Nilsson. Dock dröjde det inte längre än till första styrelsemötet förrän det blev avhopp, och vår sårbarhet med få medlemmar blev uppenbar. Kvar var dock en skara med olika kompetenser och varierad erfarenheter från föreningslivet, och förståelsen för vad det innebär att arrangera något som den Sommarfest som nu väntade inom en snar framtid. Vilka rättigheter och skyldigheter som låg på oss. Vi var ett gäng som faktiskt inte kände varandra sen innan, inte alla iallafall, men vi hade ett gemensamt intresse och det var att genomföra en hejdundrande festlighet som skulle vara till för Alla, gammal som ung, bybor som besökare, vi ville locka folk till Agunnaryd för att de skulle se att vi finns i verkligheten och kunna ta del av eller åtminstone skymta bitar av, vad vi har att bjuda på, att vi faktiskt är mer än A:et i IKEA, att Agunnaryd är en plats att umgås och trivas på.

Stöttande och ivrigt påhejande hade vi den förra ordföranden Ingmar med oss hela vägen, där ifrån fanns hjälp att få när helst vi behövde, vi har fått många värdefulla råd som har hjälpt oss mycket.  Likaså har vi lyssnat på tips och idéer utifrån, från kommunen liksom från besökare med stor erfarenhet att arrangera större evenemang. Men i slutändan var det vi som fattade besluten, vi som tog oss igenom motgångar, som t.ex. när någon (ursäkta uttrycket) idiot hörde sönder festplatsen efter att det lagts oräkneliga timmar på att göra iordning den. Här hoppas vi fortfarande att den/de skyldiga har civilkurage nog att erkänna och stå för vad de gjort. Polisanmält blev det i alla fall…

Men vi lyckades, med en vilja en dröm, och en tro på att vi skulle ro det i hamn gick det hela vägen. Vi är stolta och glada över vad det blev. Det omnämndes som succé i medier, vi har tacksamt tagit emot lovord och hyllningar, artister har hört av sig och även de varit mycket nöjda med arrangemanget och med publiken! Ta åt er, det var en fantastisk skara människor som kom den kvällen och gjorde den till vad den blev!

Många har antytt, frågat och önskat att vi kör nästa år igen, och att om det blir för mycket jobb för en dag kanske vi kan ha den två. Och Ja vi önskar och vill att detta ska få bli en tradition såklart, men vi i styrelsen kan redan säga nu att en gång till så som det sett ut i år orkar ingen av oss, vi behöver vara fler. Fler i styrelsen, fler som kan hjälpa till inför, under och efteråt. Gärna fler med erfarenhet att leda och driva en förening.

Med vänliga hälsningar

Agunnaryds kolarförening

genom Madelene Wilke